Vyplatí se vstup do druhého pilíře?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Výhodnost vstupu do druhého pilíře státní reformy důchodů je nutné spočítat individuálně.

Pro takový případ lze využít obecných kalkulaček, nicméně ideální je konzultace s Vaším osobním finančním poradcem. Obecně lze ale říci, že je nutné začít se starat o zajištění vlastního stáří co nejdříve.

Stát sice důchody slibuje, nicméně vzhledem k tomu že peníze na důchody se vyplácí z toho co stát v daném roce vybere na sociálním pojištění nastává zde velký problém se stárnutím populace. Dnešní důchodový systém pochází z 19. století, z doby kdy průměrná délka dožití činila cca 54 let a důchody se začínaly vyplácet od 70ti let věku. V roce 2010 uvádí ale ČSÚ průměrnou naději na dožití od narození 74,4 let u mužů a 80,6 u žen a státní důchody se vyplácí od 65 let věku. I toto je jedním z důvodů proč je již v dnešní době český penzijní systém ve schodku a vybrané peníze od občanů nestačí na vyplácení slíbených důchodů a stát je dotuje z jiných zdrojů. Dnes je v ČR cca 16% populace v seniorním věku, ale během 20ti let se očekává nárůst na cca 25% a během 50ti let na cca 33%. Již nyní stát nemá peníze na valorizace důchodů jak tomu tedy bude v době za 30 let, kdy bude pobíratelů dávek o cca polovinu více než dnes?

Je tedy nad slunce jasné, že kdo si peníze na stáří nepřipraví sám, bude mít v budoucnu finanční problémy!

Spočítejte si sami jak by vypadal Váš důchod při využití druhého pilíře nově vzniklé reformy důchodů. Více v kalkulačce na penize.cz.

 

 

Chcete být infomování hned jak vyjde další článek na mém blogu?

Nebo zdarma získat chystaný ebook - Jak úspěšně investovat do startupu.

Registrovat se můžete ZDE.