Je další krize za dveřmi?

Čeká nás kolaps finančního systému, tak jak ho známe dnes? Přijdou lidé zase o svoje úspory? Jsou dnešní akciové trhy nadhodnocené?

Nejen podle Roberta T. Kiosakiho 100% ANO!
Čeká nás nevyhnutelná změna nejen finančního systému a tato změna již začala.

Proč? Řeknu Vám jen 4 zásadní důvody.

  1. Jsme na začátku nové éry. Industriální a postindustriální éra pomalu končí a naplno se rozjíždí informační věk. Velká část byznysu se přesouvá online a hranice přestávají hrát takovou roli. Se změnou tak významnou také přichází výrazné přetvoření struktury podnikání, změna zaměstnanosti (lidská práce je dnes stále více nahrazována informačními technologiemi a roboty), změnu vzdělávání (pro život a práci jsou potřebné jiné znalosti než v minulých dobách), ale také změny na finančních a akciových trzích. Lidé půjčují lidem nebo firmám přímo, crowdfundig je již pro firmy známý zdroj financování, nové platební metody a elektronické měny jsou běžná věc, vznikají zcela nové systémy financování běžných útrat atd.
  2. Od zrušení zlatého standardu v roce 1971 prezidentem Nixonem, roste objem peněz v ekonomice exponenciálně a jsme nyní již ve fázi, kdy centrální banky tisknou bilióny dolarů ročně. To způsobuje nafukování ceny akcií, zadluženost ekonomik a zároveň pokles kupní síly peněz. Nebezpečí exponenciálního růstu peněz a nafukování ekonomiky se dá ukázat na příkladu fotbalového stadionu. Vezměte jakýkoliv stadión na světě, uzavřete ho, aby byl vodotěsný, a začněte doprostřed kapat vodu. Jednu kapku na začátku a každou minutu počet kapek zdvojnásobíte. Za jak dlouho bude stadión plný vody? …. Jen asi za 50 minut! Přitom do 45 minuty vidíte pouze vodou zakryté dno a zdá se, že se zas tak moc neděje. V tuto chvíli máte poslední šanci stadion opustit, protože se během 5 minut zaplní celý. A dnes, když se podíváte na stav světové ekonomiky a financí, můžete pozorovat vodou zakryté dno – lidé si všímají, že je něco v nepořádku.
  3. Akciový trh již neohodnocuje reálnou hodnotu podnikání a firem. Díky vysokofrekvenčnímu obchodování a tisku peněz centrálními bankami, je dnes akciový trh spíše silně spekulativní a úspěšní jsou na něm dnes spíše denní obchodníci a automatické systémy, které provádí i několik jednotek až desítek obchodů denně. Samozřejmě tvůrci trhu a investoři jako Warren Buffet, nebo Karl Icahn patří stále k těm nejúspěšnějším. Podle Shillerova PE a některých dalších ukazatelů mohou být však dnešní akciové trhy nadhodnoceny o 75-100%. To znamená, že ze současných cen mohou spadnout i na polovinu hodnoty během relativně blízké doby.
  4. V současné době je vidět, že jsou lidé už znechuceni současným bankovním systémem a chtějí změnu. Např. ve Švýcarsku, již více než sto tisíc lidí podepsalo petici a vynutili si tak referendum o změně bankovního systému. Konkrétně chtějí lidé bankám zakázat, aby vytvářeli peníze ze vzduchu jako dnes, a aby mohly používat pouze peníze, kterými skutečně disponují. Ve světě již běžně fungují společnosti jako Lending Club (US společnost zajišťuje půjčky přímo od soukromých investorů, mimo bankovní systém). Jeden ze zakladatelů online platební služby PayPal připravuje revoluci v oblasti platby za běžné útraty (společnost Affirm – umožňuje platby za online nákupy formou úvěru s lepšími a transparentními podmínkami, než nabízí kreditní karty a banky). A to jen pro příklad, podobných společností vzniká i funguje mnohem více, některé již dokonce v České Republice.

Vše kolem nás naznačuje velký pokles akciových trhů a podílových fondů. Vyhlídky však zatím neslibují další prudký růst jako např. po krizi v roce 2008, nebo 2011. Očekávání ekonomů do budoucna naznačují dlouhodobě mírný růst nebo spíše stagnaci. To v případě kdy Vám portfolio klesne na hodnotě o 50% nebo více, nejsou vůbec příznivé vyhlídky.

Zajímá Vás jak se připravit na přicházející krizi? Jak ochránit svůj majetek a úspory?  Jak vydělat na přicházejících změnách?

Pokud to myslíte vážně, nabízím Vám po domluvě 30 minut konzultace přes Skype zdarma. Zodpovím Vám otázky v oblasti investic, zabezpečení majetku a jak se připravit na přicházející změny.