Jak v dnešní době investovat?

Zatímco ve spojených státech se investuje zejména na kapitálových trzích a podílové fondy jsou naprosto běžně využívaný nástroj. V České Republice lidé hlavně spoří. Ikdyž při investování musíte podstoupit určité riziko, což v případě spoření obvykle neplatí, ve prospěch investování hovoří zejména to, že se investované peníze skutečně zhodnotí. Vezmeme-li v potaz vývoj světové ekonomiky za posledních sto let, jeho tendence je růstová a světové akciové indexy rostou v průměru o 10% ročně. Jednou z mála jistot, kterou v dnešní době člověk má, je že i zítra bude potřebovat peníze. Vzhledem k výši kapitálu, který bude v budoucnu bežný člověk potřebovat, téměř nezbývá jiné možnosti než odkládat z vydělaných peněz peníze stranou a ty ideálně investovat aby k nim také nějaké přibyly. Rozhodně byste kromě jednorázově investovaných peněz měli zvážit pravidelné investování menší části vašeho výdělku. V případě pravidelného investování se totiž výrazně snižuje investiční riziko a také je snažší posílat z platu pravidelně malou část než dát jednou za rok několik desítek tisíc z platu pryč.

Pokud už se rozhodnete investovat, máte na výběr z mnoha možností. První krok, který byste měli udělat, je rozhodnout se jak dlouho chcete peníze odkládat, zda pravidelně a jak častov jaké výšiza jakým účelem (zda například spoříte na auto nebo na dům) a zejména jakou volatilitu (neboli kolísání hodnoty) jste schopni zvládnout. Po té přichází na řadu výběr konkrétních nástrojů. Zde máte možnosti od minimálně rizikových nástrojů peněžního trhu až po akcie nebo spekulace na měnových trzích.

Pokud nejste zkušený investor a nemáte po ruce zkušeného rádce držte se alespoň zpočátku investic do podílových fondů. Od otevřených podílových fondů můžete v zásadě očekávat dostupnost ze zákona do 30ti dní, v praxi cca do týdne od žádosti o vyplacení prostředků. Většina fondů má vstupními poplatky ve výši 0-5% z investovaného kapitálu a některé fondy mají dokonce poplatky výstupní, 0-5% z vybírané sumy. Dalšími poplatky, které jsou většinou investorům skryté neboť se často započítávají do připsaných výnosů, jsou poplatky manažerské neboli poplatky za správu majetku a účtují se ve výši 0-2% ročně z objemu spravovaných prostředků. Jsou to v podstatě poplatky manažerům fondu za to, že se o něj starají tak, aby dlouhodobě dosahoval kladného zhodnocení dle zvolené strategie. Důležitou vlastností všech otevřených podílových fondů je, že jsou po půl roce držení osvobozeny od daně z výnosu.

 

Chcete být infomování hned jak vyjde další článek na mém blogu?

Nebo zdarma získat chystaný ebook - Jak úspěšně investovat do startupu.

Registrovat se můžete ZDE.